Cursist Lesley opent eigen bakkerij in Mariekerke

True Story Lesley Cornand  - SYNTRA succesvol ondernemen
Lesley Cornand
Bakmaatje

8 jaar geleden overkwam Lesley Cornand de ergste nachtmerrie die een ouder kan overkomen. Ze verloor haar zoon Thibo (9 jaar) en haar dochter Ina (2 jaar) in een verkeersongeval. Lesley ging door een diep dal maar vocht terug. En hoe. In november opende ze haar eigen warme bakkerij in Bornem.

“Voor het verkeersongeval was ik kinderverzorgster maar ik kon het niet aan om in de crèche de draad terug op te pikken. Het gemis was te groot om opnieuw met kinderen te werken. Ik heb lang thuis gezeten maar ik besefte dat ik vooruit moest. Dit was ik verschuldigd aan mijn kinderen. Omdat ik altijd graag taarten gebakken heb, schreef ik me in voor de voltijdse dagopleiding brood- en banketbakker. Binnenkort word ik 40. Ik had het gevoel dat het nu of nooit was om er nog iets van te maken.”

Een moedige beslissing. Wat vond je van de opleiding?

“Ik heb de opleiding enorm graag gedaan. Het deed me goed om terug onder de mensen te komen en contacten te leggen. Ik heb er trouwens een erg goeie vriendin aan overgehouden. Soms mis ik de lessen. Zelfs de theorie vond ik tof. Het studeren ging mij iets minder goed af maar ik kon rekenen op de steun van mijn man. De opleiding is een absolute aanrader voor iedereen die gepassioneerd is door bakken. Zelfs als je niet meteen de ambitie hebt om een eigen zaak te starten. Begin er gewoon aan.”

Eind vorig jaar heb je in Mariekerke je eigen zaak Bakmaatje gestart. Hoe zijn de reacties?

“Zeer positief. Er is in dit dorp geen warme bakker dus was de buurt blij met mijn komst. Het is wel hard werken want ik doe alles zelf. Ik bak ’s nachts en ik sta overdag in zaak tot 13 uur. Soms krijg ik hulp van mijn dochter van 17 die de winkel open houdt maar nu ze begint uit te gaan, zijn de vroege uurtjes niet meer zo evident.”

Straf werkschema. Het bakken moet dan echt wel een passie zijn om dit vol te houden.

“Ik doe dit inderdaad heel graag. Ik kan zo blij zijn als er een perfect brood uit de oven komt. Voor mij bestaat er geen mooier geluid dan brood dat begint te zingen wanneer het uit de oven gehaald wordt.

Tijdens het bakproces komt er trouwens geen machine aan te pas. Ik doe alles nog met de hand. Elk deegstukje bol ik eigenhandig twee keer op voordat ik het in de rijskast zet. Ik doe niets liever dan met mijn handen deeg kneden en het deeg voelen. Dat ambachtelijke spreekt mij aan. Geen enkel brood ziet er bij mij hetzelfde uit.

Ook gebruik ik als één van de weinige bakkers nog echte boter in mijn brood. Voordeel is dat het artisanaal brood beter smaakt én langer vers blijft.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik zou hier graag nog een verbruikerszaaltje inrichten waar mensen kunnen komen ontbijten en ’s middags een taartje kunnen eten. Maar dit vraagt enkele investeringen wat bij de opstart van een zaak niet evident is. Mijn man heeft boekhouding gestudeerd en wijst me er op tijd op dat ik niet zomaar in het wilde weg dingen kan aankopen. Maar op termijn is dat wel de bedoeling.”

We wensen je het allerbeste!