Cursist Luc combineert een job als cipier met een eigen traiteur- en cateringzaak

True Story Luc Toningr  - SYNTRA succesvol ondernemen
Luc Toningr
traiteur - caterer

Het ontbreekt Luc Toningr niet aan lef om zijn carrière over een andere boeg te gooien. 20 jaar geleden startte hij met een slagersopleiding, ging aan de slag in een vleeswarenbedrijf maar stapte over naar een job als cipier. Omdat zijn passie voor voeding begon te kriebelen, runt hij sinds kort een traiteur- en cateringzaak in bijberoep. Als hij over zijn barbecues aan huis vertelt, gaan zijn ogen harder stralen.

“Toen ik 26 jaar was volgde ik een slagersopleiding. Ik kon meteen in een vleeswarenbedrijf aan de slag maar dit was fysiek zwaar werk. Ik besloot het roer om te gooien en ik werd cipier in de Nieuwe Wandeling in Gent. Na 14 jaar begon het idee te rijzen om iets te doen met mijn passie voor voeding. Ik heb een tijdje bij een traiteur gewerkt maar stilletjes aan groeide het idee om zelf iets op te starten. Daarom schreef ik me in voor de opleiding traiteur – banketaannemer bij SYNTRA.”

Hoe lukt het om je voltijdse job te combineren met de avondopleiding en je traiteurzaak?

“Het is niet altijd eenvoudig om alles gecombineerd te krijgen maar de lessen zijn gelukkig erg praktijkgericht. Ook al is het niet slecht om af en toe wat theorie te krijgen. Het is bijvoorbeeld handig om nog eens de regels rond tafelschikking te horen. Ondanks ik al redelijk wat kennis heb opgebouwd, leer je toch altijd iets bij.”

Hoe zou je je cateringzaak omschrijven? Wat typeert je als traiteur?

“Ik maak er een punt van om mijn vlees zelf te bereiden en ik zet volledig in op kwaliteit en verse producten. Het artisanale speelt bij mij een belangrijke rol. Daarnaast ben ik een pietje precies: ieder stukje vlees moet perfect gebakken zijn. Ik ga voor het pure: een goed stuk vlees heeft soms niet meer dan wat peper en zout nodig.

Ook hygiëne en klantvriendelijkheid zijn één van mijn stokpaardjes. Als ik een offerteaanvraag krijg, ga ik altijd langs bij de klant. Ongeacht of het voor een feest van 10 of 150 man is. Goeie communicatie is belangrijk en via telefoon of mail kunnen snel misverstanden ontstaan.”

Hoe komt het dat je na een loopbaan van 20 jaar de sprong naar het ondernemerschap hebt gewaagd?

“Weet je, een mens heeft vaak schrik om te ondernemen maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Het is belangrijk dat je je informeert en een financieel plan opstelt. Maar als je klein start, heb je weinig te verliezen. Het is volgens mij niet nodig om meteen alle materialen nieuw aan te kopen. Ik ben kleinschalig begonnen met een startkapitaal van 1500 euro. Ik kocht een aanhangwagen en een barbecuetoestel en ik was vertrokken. Veel sneller dan verwacht groeit mijn zaak bijzonder snel. Mijn agenda zit tot twee maanden ver volgeboekt. De complimenten die ik krijg, hebben mijn onzekerheid helemaal weggenomen. Nu heb ik spijt dat ik niet vroeger de stap heb gezet.”

Hoe ziet je langetermijnplanning eruit?

“Ik leef van dag tot dag maar ik ga me in de toekomst nog verder specialiseren in vegetarische, lactose- en glutenvrije maaltijden. Er is daar steeds meer vraag naar en ik hou ervan om mijn creativiteit de vrije loop te laten gaan. Denk maar aan een tricolor van wortel, een kleurrijke salade, een tomaat gevuld met quinoa… Gerechten verzinnen die goesting doen krijgen om te eten, dat is mijn ding.”