Cursist sommelier-conseil Johan runt samen met zijn vrouw Wijnhuis 75

True Story Johan  - SYNTRA succesvol ondernemen
Johan
sommelier-conseil

Als je de wijnzaak van Johan en Kathleen binnenstapt, voel je je meteen welkom. Hun opzet om wijn te verkopen in een knusse, huiselijke sfeer kan je op zijn minst geslaagd noemen. Een leemte in de wijnwereld die Johan wilde opvullen nadat hij zijn diploma sommelier-conseil behaalde aan de Vlaamse Wijnacademie.

“Door mijn job als ondernemer kwam ik vrij veel op restaurant. Als ik de wijnkaart onder mijn neus geschoven kreeg, kende ik amper iets van de wijnen die erop stonden. Ook in de winkel stond ik te staren op een muur van verschillende wijnflessen en zag ik door het bos de bomen niet meer. Daarom besloot ik me in te schrijven voor de opleiding sommelier-conseil. Een serieuze opleiding. Daar had ik me in het begin toch wat aan mispakt. Je krijgt les van verschillende experten in hun domein. Van een geoloog tot een wijnbouwer, wat het heel erg boeiend maakt.”

Herinner je nog het moment waarop je besliste om een eigen zaak te openen?

“Door de opleiding bezocht ik vaker wijnzaken en -bars en betrapte ik me vaak op het idee ‘Dit kan ik anders en beter’. Het belevingsaspect ontbreekt vaak. Daarom viel de beslissing om samen met mijn vrouw een zaak uit de grond te stampen waar de beleving start van zodra iemand de zaak binnenkomt. Wij willen niet de zoveelste wijnzaak zijn. Onze klanten kunnen op het gemak enkele wijnen proeven. Ook is het leuk om hen een stukje wijsheid over de wijn mee te geven. We merken dat dit erg geapprecieerd wordt. Je vindt hier trouwens geen enkele wijn die we zelf niet graag drinken. We maken er een punt van om alle wijnen zelf te gaan proeven. Soms bij de boeren rechtstreeks uit het vat. Veelal zijn dit wijnen die niet te vinden zijn in onze regio of zelfs in België.”

Wat zijn volgens jou de eigenschappen van een goede sommelier?

“Wat voor mij belangrijk is: luisteren wat de klant precies wil en op basis daarvan een passende wijn voorstellen die hij of zij graag zal drinken. Want wijn is heel persoonlijk. Als je een etikettendrinker naar een andere wijnregio kan lokken, geeft dat veel voldoening. Dan weet je dat je iemand iets nieuws hebt bijgebracht. Het grootste vooroordeel dat over wijn bestaat is dat een goede wijn duur moet zijn. Daarom organiseren wij geregeld blinde degustaties waar vaak verrassingen naar boven komen. Er bestaat een hele resem fantastische wijnen tussen de 7 en 15 euro. Nu hangt er nog te vaak een sfeer van snobisme rond wijn. Daarom zou ik de opleiding vooral aanraden aan jonge mensen. De volgende generatie zou hierin een kentering kunnen betekenen. Bovendien opent het diploma van sommelier-conseil dat je behaalt aan de Franse wijnuniversiteit deuren die anders gesloten zouden blijven. De universiteit in Suze-la-Rousse is goed gekend bij restauranthouders en wijnmakers waardoor ze sneller geneigd zijn om samen te werken.”

Wat spreekt je precies aan in het product? Heb je er een idee van waarom wijn jouw passie is?

“Wijn is een product dat levendig is. Bovendien is het gerelateerd aan alle fijne dingen in het leven zoals vakantie, gastronomie en gezelligheid. Vandaag reizen wij vooral in teken van een bepaalde wijnregio. In de toekomst zou ik me graag verder verdiepen in wijnen uit de Nieuwe Wereldlanden. Het is onze ambitie om onze collectie verder uit te breiden maar het knusse en belevingsaspect gaan we nooit uit het oog verliezen. Het is goed zoals het is.”