Het leven is al serieus genoeg

True Story Aster  - SYNTRA succesvol ondernemen
Aster
Silent disco

Met de resem opleidingen die Aster volgde aan SYNTRA zou hij met gemak onze nieuwe mascotte kunnen worden. De lijst is impressionant: podiumtechnieken, polyvalent administratief bediende, social media professional, bedrijfsbeheer tot zelfs cosmetisch beroepsmasseur. Tijdens het gesprek wordt snel duidelijk dat Aster niet voor één gat te vangen is. Momenteel heeft hij het druk met zijn uniek project Fonkel waarbij hij ‘silent disco’ in België introduceert. Silent disco is een concept waarbij de koptelefoons de speakers vervangen en geluidsoverlast dus geen probleem meer vormt.

“Het schoolse systeem kon mij niet boeien. Toen ik in het middelbaar voor de tweede keer zou moeten dubbelen, ging ik op zoek naar een oplossing. Ik kwam uit op een leertijdopleiding podiumtechnieken. Zo kon ik als jongere drie jaar aan de slag bij het bedrijf Videohouse. Als camera- en beeldassistent mocht ik ook naar het buitenland. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Een ervaring waar ik erg veel aan gehad heb.”

Je kon bij Videohouse vast in dienst maar je besloot dit niet te doen. Waarom?

“Intussen werd mijn alter ego DJ Fred Astèr steeds bekender en stond ik meer stil bij de richting die ik uit wilde. Ik besloot om naar het buitenland te trekken om te ontdekken wie ik was. Op een strand in Australië maakte ik voor het eerst een ‘silent disco party’ mee. Een feestje waar de muziek enkel via koptelefoons gespeeld wordt. Op zo’n feest krijgt iedereen een eigen koptelefoon en kan je kiezen uit drie verschillende kanalen. De gekleurde lichtjes aan de zijkant van de koptelefoon vertellen naar welke DJ je aan het luisteren bent. Zo voel je al snel een connectie met iemand die dezelfde muziek kiest. Bovendien lost het ook een praktisch probleem op want niemand heeft nog last van te luide muziek. Het volume van je koptelefoon kan je zelf aanpassen waardoor je er evengoed voor kan kiezen om een gezellig babbeltje met iemand te slaan. Of hoe muziek en technologie mensen kan samenbrengen.”

Wanneer viel je beslissing om het concept in België te introduceren?

 “Na 2 jaar reizen ging ik terug naar Gent en investeerde ik meteen in 150 koptelefoons: de start van mijn bedrijf Fonkel. Fonkel verwijst naar mijn naam die afgeleid is van het woord ster en naar een fonkelende sterrenhemel, want de bewegende kleurtjes op de koptelefoons roepen meteen dat beeld op. Het is mijn missie om via Fonkel de fantastische sfeer die ik in Australië beleefd heb ook naar België te brengen.”

Je vertelt dit alsof er geen seconde twijfel aan voorafgegaan is. Nooit getwijfeld over de sprong naar het ondernemerschap?

“Nee, ik ben meteen zelfstandige in hoofdberoep geworden. Te veel mensen maken je angstig voor het ondernemerschap. Zo kreeg ik vaak de opmerking ‘oei, je gaat nu moeten factureren’ terwijl dit eigenlijk weinig inhoudt en je veel digitaal geregeld krijgt. Mijn tijd investeer ik het liefst in creatieve zaken, daarom zorg ik ervoor dat de administratieve kant vlot loopt. De startersadviseur van SYNTRA heeft me geholpen door me enkele cursussen aan te raden. Daar heb ik geleerd hoe je een deftig businessplan opstelt. Ik vond het motiverend om in die workshops in contact te komen met andere ondernemers. Het ondernemerschap is op mijn lijf geschreven. Het geeft me de vrijheid die ik nodig heb. Velen denken dat je als zelfstandige erop gebrand bent om veel te verdienen maar het is je eigen keuze hoe ver je daar wil in gaan. Het is kwestie van je prioriteiten te kiezen. Zo koop ik alles tweedehands en heb ik weinig luxe nodig. Belgen zijn veel comfort gewoon en gaan er te snel vanuit dat een rijkelijke levensstijl de enige optie is.”

Welke ambities koester je nog? Hoe zie jij je toekomst?

“Ik blijf iets doen zolang het me boeit. Als ik luidop droom, dan zou ik mijn concept willen uitbouwen tot een speeltuin voor volwassenen. Dansen in België is nog te veel gelinkt aan het nachtleven. Ik wil het uit deze context halen door van mijn feestjes een speels avontuur te maken, want het leven is al serieus genoeg.”