Manon toert met bakfiets rond als kleur- en stijlconsulent

True Story Manon  - SYNTRA succesvol ondernemen
Manon
Manon toert met bakfiets rond als kleur- en stijlconsulent

Op de tonen van ‘Zij heeft stijl’ komt Manon De Ridder aangewandeld op onze afspraak. Ze komt net van de les ‘styling artist’ uit campus Sint-Niklaas en zal ons meer uitleg geven over haar alter ego ‘Manon l’Eco’ waarmee ze met de bakfiets de Gentenaars stijl bijbrengt.

“Mode fascineert mij al van kleins af aan. Ik herinner me dat ik als kind catalogussen in elkaar stak met zelfgetekende outfits waar ik prijzen op plakte. Dat ik in het middelbaar een creatieve studierichting zou kiezen stond dus al vrij snel vast. Het werd ‘creatie en mode’ waar ik patronen leerde tekenen en leerde werken met verschillende materialen en vormen. Daarna ben ik een modeopleiding aan het KASK gestart maar de modewereld is te hard voor mij. Een job als styling artist ligt me beter en daarom schreef ik me in voor de opleiding bij SYNTRA.”

Onder de naam ‘Manon l’Eco’ geef je workshops aan huis rond kleur-, stijl- en make-up advies. Je verplaatst je hiervoor in Gent met een bakfiets. Hoe kwam je op het idee?

“Voor de cursus bedrijfsbeheer kreeg ik de opdracht om een fictief bedrijf uit te de grond te stampen. Ik had het idee uitgewerkt om als styling artist rond te toeren met een Amerikaanse van die dienst deed als mobiel salon. Hoe langer ik met het concept bezig was, hoe meer zin ik kreeg om er effectief mee aan de slag te gaan. Maar een busje valt moeilijk te rijmen met het ecologisch gedachtegoed en is bovendien niet efficiënt in centrum Gent. Toen kwam ik op het idee van een bakfiets en vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De financiële drempel van een grote opstartkost viel weg en zo werd mijn bedrijf ‘Manon L’Eco’ geboren. Meteen ook een kleine kwinkslag naar de opera Manon Lescaut van Puccini."

Je werkt momenteel onder het statuut van student-zelfstandige. Welke voordelen brengt dat met zich mee?

“Dat statuut is voor studenten met ondernemersambities is enorm interessant: je bent vrijgesteld van BTW en je betaalt geen sociale bijdragen als je inkomen lager is dan 6600 euro per jaar. Bovendien kan ik ook gebruik maken van de kmo-portefeuille waardoor ik tot 40% korting krijg op opleidingen. Zo ga ik volgend jaar nog een cursus allround visagie volgen.”

Je eerste workshops zijn intussen al achter de rug. Wat typeert jou als styling artist?

“Ik apprecieer enorm dat iemand een eigen stijl heeft. Het kan niet de bedoeling zijn dat iedereen er hetzelfde bijloopt. Ik wil dan ook niemand in een keurslijf stoppen. Kledij moet je persoonlijkheid accentueren en tonen wie je echt bent. De grootste stijlblunder? Jezelf proberen te verstoppen in te ruime kledij. Mensen die wat zwaarder zijn hebben soms die neiging terwijl dit nergens voor nodig is. Als je een goede outfit draagt, straal je dat ook uit. Als styling artist kom je vaak mensen tegen die zich niet goed in hun vel voelen. Daarom is het belangrijk dat je goed met mensen kan omgaan en probeert om hen terug zelfvertrouwen te geven.”

Als styliste ben je verondersteld mee te zijn met de nieuwste modetrends. Het is wellicht handig om altijd een professioneel excuus te hebben om te shoppen.

“Het zal je misschien verbazen maar eigenlijk shop ik erg weinig. Ik stel me altijd de vraag ‘Heb ik dit echt nodig?’ en vaak is het antwoord ‘neen’. Als ik bij klanten langs ga, adviseer ik ook altijd welk kledingstuk een mooie aanvulling zou zijn op hun garderobe. Wie gaat shoppen herkent het vast: je komt thuis met iets nieuws en je beseft plots dat je eigenlijk niets hebt dat erbij past. Waardoor je opnieuw de winkelstraten moet induiken. Een workshop wardrobeplanning is ideaal om zo’n impulsaankopen te vermijden.”

Ga je ook zo te werk vanuit het ecologisch idee om te consuminderen?

“Absoluut. Ik heb een aantal maanden in een ecologische community gewoond en daar heb ik gezien hoe het ook anders kan. De make-up die ik gebruik tijdens mijn workshops is ook ‘cruelty free’. Daarnaast geef ik op mijn blogs ook tips rond dierenvriendelijke cosmetica en natuurlijke producten die je kan gebruiken als verzorging.”

Wat zijn je plannen met ‘Manon L’Eco’?

“Op korte termijn: het lanceren van mijn gloednieuwe website die mijn vriend in elkaar gebokst heeft. Daarnaast zou ik binnen een aantal jaren graag eigen ruimte hebben waar ik kleur- en stijladvies kan geven. Als je zelfstandige bent kan je helemaal voor je eigen visie en doelen gaan en dat spreekt me enorm aan. Maar toch lijkt het me leuk om halftijds nog een andere job te hebben waar ik vaste collega’s heb.”