Nikki ging na haar opleiding UX Designer als freelancer aan de slag

True Story Nikki Weststrate  - SYNTRA succesvol ondernemen
Nikki Weststrate
zelfstandig UX designer

De Nederlandse Nikki Weststrate is er eentje met pit. Als grafisch vormgeefster wilde ze zich verder verdiepen in het digitale luik. Ze schreef zich in voor de opleiding UX Designer en zei meteen volmondig “ja” toen ze gevraagd werd om het design van de SYNTRA-website onder handen te nemen. Angst om te ondernemen is haar volledig vreemd.

“Ik heb in Nederland een allround opleiding gevolgd aan de Academie waar ik meer leerde over mediastyling, mode en interieur. Het verschil met een opleiding grafisch vormgever in België is dat de focus in Nederland meer op het artistieke ligt. Omdat ik merkte dat er in België veel vraag was naar gespecialiseerde kennis, koos ik voor een avondopleiding UX Designer bij SYNTRA. Als grafisch vormgeefster merkte ik dat het superbelangrijk is dat je ook iets afweet van het digitale luik. Want puur old school grafisch werk is een beetje dood.”

Wie nog nooit van UX Designer gehoord heeft, zou afgeschrikt kunnen worden door de techniciteit die de term uitstraalt. Terecht?

”Ik vond het een zeer toffe opleiding waar ik de kans kreeg om de praktijk in te oefenen. UX Designer mag dan wel heel technisch klinken maar je hebt geen voorkennis nodig om de opleiding te starten. Het gaat vooral om een inzicht dat je moet krijgen. Kort samengevat leer je meer over de gebruiksvriendelijkheid van diensten en producten. Als UX Designer verbeter je de gebruikerservaring op vlak van websites, apps en webtoepassingen. Daar gaat veel onderzoek aan vooraf. De echte user interface komt er in een tweede fase aan te pas. Voor mij is dat het leukste werk. Ik vind het heel tof om mijn ideeën te concretiseren.”

Je volgde de opleiding samen met 10 andere cursisten. Hoe was de sfeer in de groep?

“De docent wist iedere les opnieuw iets interessants te brengen. Een realistische case die boeit. Het was nooit saai. Echt een hele goeie leraar. Er zaten veel verschillende profielen in onze groep waardoor je ook van elkaar leert. Want iedereen bekijkt iets vanuit een andere invalshoek. Het contact tussen de cursisten zat zeer goed. We houden nu nog contact met elkaar.”

Momenteel neem je voor SYNTRA Midden-Vlaanderen de website onder handen. Hoe pak je zoiets aan?

“Ik heb van SYNTRA carte blanche gekregen wat ik erg fijn vind. Ik mag vanaf nul ontwerpen maken voor de website en de SYNTRA-platformen. Ik werk momenteel als freelancer omdat ik liefst mijn eigen werk plan. Ik ben erg goed met deadlines en doelen. Angst om te ondernemen heb ik nooit gehad. Het is altijd al mijn plan geweest om zelfstandige te worden. Officieel ben ik 1 april gestart en ik heb al constant klanten gehad. Je levenskwaliteit als zelfstandige is volgens mij veel beter. Mijn droom is om in het buitenland met projecten aan de slag te gaan of voor een internationaal bedrijf te kunnen werken. Ik heb helemaal geen baksteen in de maag. Hechten aan een plek of huis is vreemd voor mij.”

www.nikkiwest.design