Ondernemerschap via Maak Werk van je Zaak

True Story Elien   - SYNTRA succesvol ondernemen
Elien
Tuur, Croque Anders

Op de klassieke vraag in het vriendenboekje ‘Wat wil je later worden?’, antwoordde de kleine Elien steevast met ‘zelfstandige’. Vandaag blijken haar woorden profetisch te zijn. Na enkele professionele omzwervingen, richtte ze samen met haar vrouw croquebar Tuur op. Daarnaast geeft ze al freelancester workshops rond sociale media. 

“Ik was 5 jaar aan de slag als social media trainer bij communicatiebureau Talking Heads toen er structurele veranderingen plaatsvonden in het bedrijf. Ik diende mijn ontslag in om thuis alles op een rijtje te zetten en stil te staan bij mijn professionele ambities. Het toeval wil dat het contract van mijn vrouw Marijke toen net ook afliep. Plots vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en besloten we om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.”

Jullie hebben samen ‘Tuur, Croque Anders’ opgericht. Hoe verliep het proces om je ondernemersidee te vertalen naar de praktijk?

“Via de VDAB zijn we in ‘Maak Werk van je Zaak’ gerold (een project waarbij je als werkzoekende begeleiding en budget krijgt bij de uitbouw van je eigen zaak, nvdr). We volgden een workshop bij Starterslabo en gingen op zoek naar een pand in hartje Gent. We stonden net op het punt om een huurcontract te tekenen toen we ons realiseerden dat het zowel praktisch als financieel een beter idee zou zijn om ons te focussen op catering. Marijkes vader was vroeger kok aan huis en via hem konden we gemakkelijk aan materiaal geraken. We leveren nu croque monsieurs met verrassende combinaties aan bedrijven en voorzien ook catering op events en feestjes.”

Jullie hebben net de croquebar in NEST geopend, de oude bibliotheek op het Woodrow Wilsonplein in Gent die nu dienst doet als creatieve broedplaats voor iedereen die zijn ei kwijt wil. Hoe valt het mee?

“Het is een leuke kans om te ontdekken of het ons ligt om dagelijks in een croquebar te staan. Het is wel even aanpassen om een hele dag recht te staan maar we amuseren ons. Naast mijn job bij Tuur geef ik als freelancer ook workshops rond sociale media. Ik geef onder meer advies aan ondernemers hoe ze de reflex kunnen kweken om dagelijks bezig te zijn met sociale media. Wat is een goeie post? Hoe krijg je inspiratie? Welke tools kunnen je helpen? Het zijn vooral die vragen waarop ik een antwoord formuleer. De afwisseling tussen de workshops die mentaal veel van mij vragen en het eerder fysieke werk in Tuur, ligt mij. Toen ik bij een communicatiebureau werkte, heb ik gemerkt dat ik niet gemaakt ben om fulltime achter een PC te zitten.”

Je hebt je onder meer laten begeleiden door onze startersadviseur Anja. Een aanrader?

“Als starter word je overspoeld met informatie. Ik wist bijvoorbeeld te laat dat ik via ‘Maak Werk van je Zaak’ bepaalde workshops gratis had kunnen volgen. De startersadviseur van SYNTRA geeft me de push gegeven om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Ze heeft me over de drempel heen getrokken. Er bestaan ook veel opvangnetten die je de kans geven om van het ondernemerschap te proeven. Zoals de ‘springplank naar zelfstandige’, waardoor je als werkzoekende 12 maanden zelfstandige in bijberoep kan zijn zonder dat je je uitkering verliest. Het volledige traject dat we tot hier toe afgelegd hebben, heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven. Ik heb dan ook beslist om de springplank te verlaten en volledig zelfstandige in hoofdberoep te worden. Mijn angst voor het ondernemerschap heb ik helemaal overwonnen door Tuur.”

Wat spreekt je precies aan in het ondernemerschap?

“Toen ik als kind een vriendenboekje moest invullen, antwoordde ik op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ altijd met ‘zelfstandige’. Mijn vader was ook zelfstandige en ik ging als kind soms mee naar klanten. Hoe je een klant tot klant maakt en hem kan overtuigen van je kwaliteiten, dat boeit mij. Als je in loondienst bent, is de drempel naar het ondernemerschap vrij hoog. Het is net alsof er dan geen plaats meer in je hoofd is om creatieve ideeën uit te werken. Toen ik werkzoekend was, kwam die ruimte ineens wel vrij.”

Na december verlaten jullie het NEST in Gent. Al concrete plannen over de toekomst?

“Daar liggen we nog niet wakker van. Het is vooral het ondernemerschap zelf dat me enorm ligt. Misschien is Tuur wel een opstap naar iets anders. We zien wel.”