Stéphanie waagde haar kans om uit te pakken met haar ondernemersidee

True Story Stéphanie Lenders  - SYNTRA succesvol ondernemen
Stéphanie Lenders
kandidaat #StartYoung

Als je een idee hebt, moet je er iets mee doen. En dat is precies wat Stéphanie Lenders gedaan heeft. Ze schreef zich in voor #StartYoung, een wedstrijd voor kandidaat-starters jonger dan 30, uitgeschreven door SYNTRA.

“Ik was op vakantie in de Provence,” legt Stéphanie uit. “Daar zag ik al die heerlijke lokale en ambachtelijke producten, en ik vond het jammer dat deze door een gebrek aan marketingkennis en financiële kracht geen breder publiek vinden. Daaruit groeide het idee om vanuit mijn ervaring en kennis in verkoop, communicatie en advertising ondersteuning te bieden aan lokale en ambachtelijke voedingsproducenten, en dit via mijn netwerk en een e-commerce platform.”

Concrete haalbaarheid

“StartYoung is hiervoor de perfecte voorbereiding,” gaat Stéphanie verder. “In twee groepsessies van telkens drie uur die de coaches zeer creatief aanpakken, worden de algemene aspecten van het ondernemerschap en het commerciële en financiële luik besproken. Het zijn soms echte brainstormsessies en de ideeën en inzichten van de andere kandidaten zijn enorm verrijkend. Vervolgens kan je in drie individuele sessies kiezen welk aspect van je businessplan je verder wil uitwerken. Alles wordt getoetst aan de concrete haalbaarheid. Drie sessies van telkens 1 uur lijken beperkt, maar het is ongelofelijk hoeveel waardevolle informatie je krijgt, helemaal afgestemd op jouw project.”

Neus op de feiten

In juli volgt de uitslag van de wedstrijd, maar zelfs mocht ze de prijzenpot van € 400 niet in de wacht slepen, heeft Stéphanie toch het gevoel dat ze al gewonnen heeft. “Al de informatie die ik gekregen heb, de tips, de uitgewerkte haalbaarheidsstudie… zijn zeer bruikbare instrumenten in de verdere ontwikkeling van mijn project. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar het is wel haalbaar, en dat geeft me energie. Ik ga mijn eigen weg, op mijn eigen ritme. Begin volgend jaar start ik in bijberoep, en ik hoop vandaaruit mijn project en passie naar een volwaardig zelfstandig statuut te kunnen leiden.” Over #StartYoung #StartYoung is een initiatief van SYNTRA. Iedereen die jonger is dan 30 en nog geen ondernemersnummer heeft, maar wél een ondernemersidee, kan gratis deelnemen. Je maakt kans op een prijzenpot van € 400, en gaat sowieso met een uitgewerkt en realistisch businessplan naar huis.