Thomas start lunchhuis en proefwinkel in Asse

True Story Thomas Boone  - SYNTRA succesvol ondernemen
Thomas Boone
de Smaakmarkt

Thomas Boone, cursist zytholoog (bierkenner) richtte eind maart op de Steenweg in Asse de Smaakmarkt op, een uniek lunch- en winkelconcept waarbij je alles kan kopen wat op de lunchkaart staat. En dat valt bij de klanten enorm in de smaak. “Een echte meerwaarde voor Asse. Helemaal fan!” zegt één van de commentaren op de Facebookpagina.

“Mensen kopen meer en meer op het internet, dus het wordt des te belangrijker om een verschil te maken,” legt Thomas uit. “Wij geloven zeer sterk in advies en beleving. Onze producten zijn lekker, duurzaam en zoveel mogelijk lokaal. Als ze niet lokaal te vinden zijn, kiezen we voor dagverse BIO-varianten.”

Proeven en combineren

Hoewel de Smaakmarkt ook enkele bieren aanbiedt, is het slechts een klein onderdeel van het assortiment. Komt de opleiding zytholoog dan wel van pas?

“Zeer zeker,” antwoordt Thomas. “Toen ik twee jaar geleden aan de opleiding begon, wist ik nog niet 100% zeker wat ik ermee zou doen. Geleidelijk aan groeide het idee voor de Smaakmarkt, en hoewel bier hierin geen grote rol speelt, wil ik de opleiding toch afmaken.

De cursus is veel ruimer dan enkel het biergegeven. In het eerste jaar komt vooral de theorie aan bod, terwijl het tweede jaar erg praktijkgericht is. Je leert proeven, over voeding nadenken, welke voedingsmiddelen en smaken gecombineerd kunnen worden… en daarin adviseer ik nu mijn klanten.”

Meerwaarde van de groep

“Bovendien is het niet alleen een leerzame, maar ook een erg fijne en ontspannende opleiding,” gaat Thomas verder. “In het eerste jaar zijn er enkele brouwerijbezoeken die een interessante blik achter de schermen bieden.

Maar ook van mijn medecursisten heb ik veel geleerd. Naast de hobbyisten, zoals aanvankelijk ook ik, zitten er in mijn groep ook mensen die al professioneel met het vak bezig zijn. Hun concrete tips en praktijkervaring vormen een echte meerwaarde.”

Vrijheid en groei

Met de Smaakmarkt heeft Thomas de stap naar volledig zelfstandigheid gezet. En daar heeft hij, ondanks de uitgebreide administratie, nog geen moment spijt van gehad.

“Ik had er écht goesting in,” legt hij uit. “Nu heb ik de volledige vrijheid om de Smaakmarkt verder uit te bouwen. Zo zullen we in de toekomst het assortiment verder uitbreiden met verschillende kazen. Daarnaast willen we ons met onze geschenkmanden vol lekkere, lokale en duurzame producten meer richten tot bedrijven. We zijn goed bezig, en ik heb veel zin om te ontdekken wat de toekomst brengt.”